Titel: På tal om bortbytning ….

Meddelare: Anna Otterström  År: 1908

Socken/stad: Borgsjö  By/kvarter: Magdbyn

På tal om bortbytning så har jag då själv med egna ögon sett något som jag inte kan förstå mig på. Det måste nog ha varit något underligt på den vägen gammalt, fast inte blev barnet, som jag nu talar om bortbytt, men flyttat vart det. - Det hände, då vi var nere i Torp. Det är 20 år sedan nu. I en granngård väntade de småfolk, och den där gården låg på andra sidan ån. Så en afton fick vi se gubben stå nere på bron och vifta och då förstod vi, vad som var på färde. Vi for dit, jag och en annan och var där, tills barnmorskan kom, och det stod väl inte på, förrän allt var över lyckligt och väl. Så skulle jag ligga hos gumman en natt och vaka. Det var bara ett par dagar efteråt. Barnet hade hon i en korg, som hängde bredvid sängen. Då hon skulle ta det till sig på natten, var det borta. Hon blev förstås med sig och ropade på mig. Jag sprang upp, och då låg barnet under en stol i andra änden av rummet. Det var alldeles omöjligt att det kunnat komma dit utan människohjälp, men det var ingen av de andra, som gjort det, utan, om så var det någon av det där andra folket, de talar om.

Ur Hammarsedtska arkivet. Övernaturliga väsen VII.